Restauranter og nattklubber på Kreta

restaurants-crete

Mat og spiseoppleveler er en viktig del av kretisk kultur og livsstil. Spiseopplevelsene handler ikke bare om mat, men også om det sosiale aspektet av å spise med venner og familie. Som i de fleste greske områder skjer måltidene vanligvis utenom den varmeste tiden av døgnet, for å unnslippe heten. Lunsj er vanligvis rundt klokken 14, etterfulgt av en siesta. Middager begynner ikke før klokken 21, og varer langt utover kvelden. Tradisjonelt på Kreta blir det bestilt en rekke retter, og disse deles av alle rundt bordet. Måltider starter sent og varer lenge, og inkluderer mye prating og ofte litt vin.

I løpet av årene har den kretiske maten fått mye positiv oppmerksomhet for sine helsemessige fordeler. Kombinasjonen av olivenolje, fersk frukt og grønnskaper, korn, belgfrukter og ferske lokale produkter er bevist å være en velbalansert diett med mange helsefordeler. Lokale ferske produkter er nøkkelen til det kretiske kjøkken. Kretiske retter er enkle, ferske og smakfulle, og serveres i generøse porsjoner.

For de av dere som har reist til andre områder av Hellas vil dere finne mange likheter når det gjelder matrettene. Men, i og med at kreterne er stolte av sin unike kultur og livsstil, er ikke maten noe unntak. For eksempel er den velkjente greske salaten erstattet med den kretiske på mange spisesteder. Denne bruker lokale kretiske oster i stedet for fetaost.

Åpningstider for restauranter og spisesteder på Kreta varierer gjennom året. De fleste restauranter er åpne for lunsj og middag i sommermånedene, og er vanligvis åpne til langt utover natta.

Restaurantene på Kreta er mangfoldige og varierte. Her er et utvalg av noen av de beste:

Ferryman Tavern

Ferryman er en gjennomgående populær restaurant. Med utsyn over den vakre Elounda-bukten serverer de solide tradisjonelle kretiske retter, med spesielt nydelige fiskeretter. De ansatte er vennlige og hjelpsomme, og det er ikke rart at man må bestille på forhånd for å få et bord. Dette er en av de restaurantene som du kommer til å besøke igjen og igjen.

Adresse: Akti, Elounda, Kreta 72053 Telefonnummer: +30 28410 41230

Olondi

Olondi er en flott restaurant på alle måter. Maten er fantastisk, fersk, vakkert presentert og veldig rimelig. Vinkartet er veldig bra, noe som ikke alltid er tilfellet i Hellas. De ansatte er vennlige og veldig imøtekommende. Men det beste med Olondi er stemningen. Restauranten ligger ved den rolige vannkanten i Elounda Bay; det er den perfekte beliggenheten for å ha en avslappet lunsj eller middag. Restauranten og omgivelsene er veldig romantiske om kvelden, og dette er et virkelig magisk sted å se solnedgangen fra.

Adresse: Harbour Front, Elounda, Kreta Kontakt: +30 2841041040

The Balcony

The Balcony serverer et godt utvalg av retter fra gresk-, middlehavs- og Mexico-inspirerte kjøkkener. The Balcony serverer tradisjonelle kretiske retter, og noen kreative og unike tolkninger av enkelte tradisjonelle greske retter. Maten som serveres på The Balcony er unik og kreativ både når det kommer til presentasjon og smak, stemningen er koselig og elegant. Prisene ligger litt over gjennomsnittet, men er vel verdt det.

Adresse: 19 Fountalidou St, Sitia, Kreta Kontakt: +30 06973002281

The Olive Tree Restaurant

Har noen av de vakreste omgivelsene på hele Kreta.Denne restauranten ligger bokstavelig talt på stranden, utendørs, og maten deres er like fantastisk som utsikten. Det finnes ingenting som er mer ideelt eller romantisk enn å sitte på ‘the Olive Tree’ og spise nydelig kretisk mat, laget av ferske produkter, og ta et glass vin eller to. ‘The Olive Tree’ har noen deilige viner på menyen, og er i tillegg rimelig. En godt gjemt liten perle, ikke synlig fra gaten, beliggende rett på Platanias strand bak Hotel Rania. Den beste solnedgangen kan ses fra denne restauranten.

Adresse: Platanias beliggende bak Rania hotel, Kreta Kontakt: +39 28219 68849

Kritamon

Kritamon er en uoppdaget perle. Denne beskjedne restauranten ligger ved enden av en pittoresk brosteinsgate, bak torget i den sjarmerende landsbyen Archanes. Omgivelsene til Kritanom er vakre, i et sandsteinhus, med bord både ute og inne. Maten kan bare beskrives som nydelig, fersk og visuelt fristende. Alltid god mat og service. Du vil garantert ville gå tilbake til Kritamon. Porsjonene er generøse og prisene er rimelige. Kjøkkensjefen Dimitris setter sin stolthet i å bruke de ferskeste, organiske, lokale produktene i kombinasjoner som gjøre alle rettene magiske.

Adresse: Main Square, Archanes, Heraklion Kontakt: +30 2810 753092

Natteliv

Kreta har blitt kåret til en av Hellas’ “partyøyer”, og nattelivet har blitt beskrevet som pulserende og mangfoldig. Denne beskrivelsen kan komme som en overraskelse for mange som har besøkt øya, fordi de som har kommet til Kreta for å finne fred, ro og avslapning har funnet det. Denne kontrasten kommer av at Kreta tilbyr begge deler, øya tilbyr en overflod av barer, klubber, musikksteder, restauranter og strandfester, men tilbyr også sine besøkende muligheten til å slappe av og komme seg unna de stedene der det er festing rundt hvert eneste hjørne (slik som på noen av de andre greske øyene).

Det følgende sammendraget av det kretiske nattelivet vil forhåpentligvis beskrive det du ser etter, men de beste anbefalingene er de du får fra de lokale. Når du er på Kreta bør du spørre de ansatte på hotellet eller restaurantene hva som er de beste stedene for den type natteliv du er ute etter, og de vil lede deg til riktig plass.

Hersonissos og Malia

Folk reiser til Kreta av mange forskjellige grunner, noen er der for å utforske, noen er der for severdighetene, og noen er der ganske enkelt for å feste. Dersom du reiser til Kreta fordi du er ute etter en skikkelig fest bør du dra til feriebyene Hersonissos og Malia på østkysten. Disse to områdene er vekjente for sine mange klubber og barer, og sine heftige fester. Disse to områdene er velkjente for alle sine nattklubber og barer, og er ment å betjene de tusener av mennesker som reiser til Kreta for å feste. På grunn av noen trøblete episoder med utenlandske festløver gjennom årene har det blirr slått hardere ned på uønsket adferd. Populære klubber I Malia inkluderer ‘Candy Club’ og ‘Factory’. Dersom bråket og kaoset fra disse festbyene ikke er noe for deg, så er det andre ting å gjøre. Kreta har noe for en hver smak. Alle de største byene på Kreta byr på et bredt utvalg av klubber, barer, musikksteder, underholdningssteder, restauranter og kafeer for å imøtekomme alle behov.

De følgende områdene har et bredt utvalg av natteliv for deg:

Chania by/ den gamle havnen

Chania byr på en rekke kafeer, barer, klubber og restauranter. En annen populær aktivitet I Chania er å dra på utendørs kino. Det finnes to utendørs kinoer I Chania:
Attikon Open Air Cinema – Adresse: El Venizelou 118, Chania Kontakt: +30 2821040208
Kypos Open Air Cinema – Adresse: Dimokratias, Kipos, Chania Kontakt: +30 2821041429

Platanias og Agia Marina Beach barer

Både Platanias og Agia Marina er kjente for sine strandbarer og strandfester. To av de mest populære strandbarene på Kreta er ‘Illios and Amos’ og ‘Destijl Beach Club’, begge i Agia Marina. Disse stedene er veldig populære, særlig blant de lokale. Begge stedene tilbyr en blanding av gresk og utenlands musikk, og har en fantastisk sommerfølelse. Disse barene er den perfekte kombinasjon av sol, sjø, drinker, dansing og moro.