Guide til Kreta

kreta-guide

Kreta er en av de mest unike og mangfoldige øyene i Hellas, både når det kommer til kultur og landskap; med sine vakre strender, fantastiske fjellandskap og konstante historiske påminnere fordelt over hele øya. I følge gresk mytologi sies det at Kreta er fødelsesplassen til Zevs, gudenes konge. Kreterne setter sin stolthet i å bevare “den kretiske livsstil” med mat, tradisjoner, kultur og klær som reflekterer det unike ved Kreta.
Kreta ligger helt sør i Hellas, og i den sørlige delen av Egeerhavet. Kreta er også Hellas’ største øy på om lag 8.336 km2. Øya har en befolkning på omtrent 650.000, og de fleste av disse bor i Heraklion, som er hovedstaden på Kreta.

Kreta er delt inn i fire regioner, Chania, Heraklion, Rethymno og Lasithi. Hver av disse regionene tilbyr turistene en unik opplevelse, med store variasjoner mellom alle fire områdene.

I 2009 tok Kreta i mot nesten 2 millioner turister, og hvert år står Kreta for en fjerdedel av turistene som besøker Hellas. På grunn av Kretas klima og landskap er den en overflod av oliventrær, appelsintrær, honning og vin, som har blitt en sentral del av det kretiske kjøkken, landbruk og eksport.

Kretas historie har vært lang og til tider turbulent. Kreta har vært befolket siden den neolittiske perioden, men det største fokuset har vært på Kretas historie siden den minoiske sivilisasjonen. Mange av de arkeologiske artefaktene og funnene fra Kreta er fra den minoiske perioden, inkludert Phaistos-palasset, og det nå arkeologiske funnstedet på Knossos. Gjennom sin historie har Kreta også vært underlagt venetisk og ottomansk styre. Etterhvert, etter mye motstand fra kreterne, falt øya under tysk styre under den andre verdenskrig.
Gjennom sin lange og turbulente historie har Kreta alltid vært stolt av sin unike kultur, som de har prøvd å opprettholde så godt som mulig. Kretisk kultur er litt annerledes fra annen gresk kultur, noe som vises i deres mat, musikk, språk, mote og dans.

Klima

Det er mange som lurer på når den beste tiden å besøke Kreta på er. Dette kommer helt an på hvilken type ferie man kan tenke seg. Kreta har variasjoner både i klima, landskap, sightseeing og aktiviteter. I gjennomsnitt er det 300 soldager I året. Generelt sett består været på Kreta av moderat regnfulle vintre med snø i fjellene fra november til mai, tørre sommere med temperaturer rundt 35 grader, den intense varmen midt på sommeren kan noen ganger gjøre utendørsaktiviteter nesten uutholdelige. Været og temperaturen varierer etter hvor på øya man befinner seg. For eksempel er det flere soldager på sørsiden av øya enn på resten av øya.

Juli og august er de varmeste månedene, og fra september blir det gradvis kaldere og mindre vind. Utenom sommermånedene kan været på Kreta være variert og uforutsigbart, med plutselige temperaturskifter. Regnsesongen varer som regel fra oktober til mars.

Transport

Kreta er tilgjengelig via fly eller båt. Grunnet de millionene av turister som kommer til Kreta hvert år, er det en relativt god infrastruktur på øya, inkludert det kollektive transportsystemet. Busser er den mest brukte transportmetoden på øya, og drives hovedsaklig av det minoiske selskapet KTEL. Busser som tar seg av den nordlige delen av øya er hyppige, vanligvis punklige og rimelige. Busser som kjører sørover har derimot mange færre avganger.

Kreta er en veldig stor øy å utforske, med noen utfordrende grusveier og terreng. Drosjer er en veldig effektiv og pålitelig måte å se Kreta på, og de er også relativt billige sammenlignet med andre steder i Europa. Det er viktig å sørge for at taksameterne brukes hele tiden. Det finnes prisveiledninger på store drosjeplasser som indikerer de omtrentlige prisene til forskjellige deler av øya.
Den siste typen offentlig transport på øya er båter. Det er mange båtselskaper som opererer på Kreta, og det er ofte nyttig å sammenligne de ulike selskapenes tilbud.I tillegg er det vanligvis flere havner som har båter som kjører til populære turistattraksjoner tundt om på øya. Noen ganger varierer prisene veldig, så ha det i bakhodet når du bestiller billettene dine.

Områder å besøke

Å oppsummere alle viktige områder å besøke på Kreta kan være vanskelig fordi det er så mange spektakulære attraksjoner på øya, som er spredt fra det ene ytterpunktet til det andre. Chania og Heraklion er nydelige områder med mye å tilby, og grunnet deres popularitet blant reisende er infrastrukturen godt utviklet.

Kollektivtransport i begge disse områdene er godt utviklet med både jevnlige busser og båter fra havnene I Chania og Heraklion. Heraklion er den største byen på Kreta, etterfulgt av Chania, og begge byer tilbyr shopping, restauranter, hoteller, kafeer og veldig god tilgang til kollektivtransport. Begge byene har mange flotte turistattraksjoner, som det nydelige Samaria-juvet i Chania og det arkeologiske funnstedet Knossos i Heraklion.

Om du er ute etter å feste, er Malia eller Hersonnisos antageligvis de beste stedene, men det finnes steder å feste og bra natteliv over hele øya.